Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: [email protected]. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.
Vraag:
In een door een notaris opgemaakt testament laat ik alles na aan mijn enige dochter. Zij is inmiddels in gemeenschap van goederen getrouwd en heeft een zoon. Indien ik kom te overlijden, neem ik aan dat mijn dochter als allereerste in aanmerking komt voor mijn nalatenschap want een echtgenoot heb ik niet meer. Hij is overleden. Wat gebeurt er als mijn dochter overlijdt? Krijgt mijn kleinzoon dan alles of moet hij delen met zijn vader?
Antwoord:
Als u alleen één dochter heeft, dan had het wettelijk erfrecht er al in voorzien dat u alles aan haar nalaat. Een testament bevestigt dit nogmaals en daarin kan ook nader worden gespecificeerd dat uw nalatenschap alleen voor uw dochter en/of haar nakomelingen bestemd is.
Haar echtgenoot kan door u worden uitgesloten in een testament door een zogenoemde ‘antischoonzoonclausule’. Dat betekent dat als uw dochter overlijdt, uw nalatenschap zal worden doorgegeven aan uw kleinzoon. Dat moet u wél regelen in een testament.
Het lijkt ons verstandig dat u afspreekt met een notaris of uw huidige testament in uw tegenwoordige wensen voorziet.